Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata)
Kwitnie od kwietnia do lipca . Siedlisko: gatunek leśny, występuje głównie w lasach liściastych i zbiorowiskach skrajów lasów, także w załomach skalnych i obrzeżach dróg. Preferuje gleby gliniasto-piaszczyste i żwirowe, o dużej zawartości próchnicy i składników pokarmowych. W Polsce występuje na niżu, czasem na niższych partiach Karpat
W części nadziemnej rośliny zawarty jest olejek gorczyczny o bardzo ostrym smaku, flawonoid aliarozyd, glikozyd izosiarkocyjaninowy. W korzeniach stwierdzono glukonasturcynę, a w nasionach kardenolidy. Mimo to jest praktycznie nieszkodliwy. Spożyty przez krowy może spowodować nieprzyjemny smak mleka
W sztuce kulinarnej wykorzystywany jako składnik do sałatek. Jako roślina lecznicza, stosowany do przemywania wrzodów i ropiejących ran. Działa odtruwająco na wątrobę, przeciwkamicznie w układzie żółciowym. Posiada właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, odkażające i rozgrzewające.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz