Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)


Ma wiele zwyczajowych nazw: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna borówka. Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita, zarówno na nizinach, jak i w górach.

W medycynie ludowej borówka czarna jest znanym środkiem przeciwbiegunkowym i bakteriostatycznym. Jest też jednym z najstarszych domowych środków na biegunkę, ale tylko wtedy, gdy owoce są suszone lub gotowane. Surowe natomiast powodują rozwolnienie.
 

  • Działanie: Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe. Owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy. Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego oraz jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy.
  • Spożywanie świeżych jagód i ich przetworów wzmacnia wzrok, poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku.
  • Brytyjscy lekarze stwierdzili, że jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego zalecają je górnikom, młynarzom i kominiarzom 


NALEWKA Z BORÓWKI (JAGODY) CZARNEJ  I.

Składniki;
1 do 2 kg borówki czarnej, 1 kg cukru, spirytus.

Wykonanie:
Borówki wsypać do 5 litrowego słoja, zasypać cukrem i zalać taką ilością spirytusu, aby owoce były zakryte. Szczelnie zakręcony słój przechowywać w słonecznym miejscu przez okres 5 tygodni.  Następnie nalew przecedzić i zlać do butelek. Przechowywać co najmniej 1 miesiąc.


NALEWKA Z BORÓWKI (JAGODY) CZARNEJ  II .

Składniki:
1 kg borówki czarnej, 0,75 kg cukru, 1 litr spirytusu, 2 szklanki wody, 3 goździki, mały kawałek cynamonu, kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej, kawałek świeżego kłącza tataraku.

Wykonanie:
Przebrane jagody włożyć do miski i lekko rozgnieść. Pozostawić pod przykryciem z gazy w ciepłym miejscu na 3 godziny. Wycisnąć sok przez gęste sitko, dodać do soku pozostałe przyprawy. Sok z dodatkami podgrzać w rondelku na małym ogniu ok. 15 minut, ostudzić i przecedzić przez sitko.
Z wody i cukru sporządzić syrop, dobrze wyszumować i wymieszać z sokiem jagodowym. Powoli wlać spirytus, dobrze wymieszać.
Wlać do gąsiorka i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 miesiące. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 miesiące.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz