Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.)
Ma wiele zwyczajowych nazw: jagoda, czernica, czarna jagoda, czarna
borówka. Jest szeroko rozprzestrzeniona w Azji, Europie i Ameryce
Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym. W Polsce jest pospolita, zarówno na nizinach, jak i w górach.
W medycynie ludowej borówka czarna jest znanym środkiem
przeciwbiegunkowym i bakteriostatycznym. Jest też jednym z najstarszych
domowych środków na biegunkę, ale tylko wtedy, gdy owoce są suszone lub
gotowane. Surowe natomiast powodują rozwolnienie.
- Działanie: Świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe. Owoce suszone działają tylko przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo, dawniej używane również jako środek antyrobaczycowy. Liście stosuje się w stanach zapalnych układu moczowego i przewodu pokarmowego oraz jako środek pomocniczy przy leczeniu cukrzycy.
- Spożywanie świeżych jagód i ich przetworów wzmacnia wzrok, poprawia ostrość widzenia, zwłaszcza o zmroku.
- Brytyjscy lekarze stwierdzili, że jagody zabezpieczają przed pylicą, dlatego zalecają je górnikom, młynarzom i kominiarzom
NALEWKA Z BORÓWKI (JAGODY) CZARNEJ I.
Składniki;
1 do 2 kg borówki czarnej, 1 kg cukru, spirytus.
Wykonanie:
Borówki wsypać do 5 litrowego słoja, zasypać cukrem i zalać taką
ilością spirytusu, aby owoce były zakryte. Szczelnie zakręcony słój
przechowywać w słonecznym miejscu przez okres 5 tygodni. Następnie nalew przecedzić i zlać do butelek. Przechowywać co najmniej 1 miesiąc.
NALEWKA Z BORÓWKI (JAGODY) CZARNEJ II .
Składniki:
1 kg borówki czarnej, 0,75 kg cukru, 1 litr spirytusu, 2 szklanki wody, 3 goździki, mały kawałek cynamonu, kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej, kawałek świeżego kłącza tataraku.
Wykonanie:
Przebrane jagody włożyć do miski i lekko rozgnieść. Pozostawić pod
przykryciem z gazy w ciepłym miejscu na 3 godziny. Wycisnąć sok przez
gęste sitko, dodać do soku pozostałe przyprawy. Sok z dodatkami podgrzać
w rondelku na małym ogniu ok. 15 minut, ostudzić i przecedzić przez
sitko. NALEWKA Z BORÓWKI (JAGODY) CZARNEJ II .
Składniki:
1 kg borówki czarnej, 0,75 kg cukru, 1 litr spirytusu, 2 szklanki wody, 3 goździki, mały kawałek cynamonu, kilka kawałków suszonej skórki pomarańczowej, kawałek świeżego kłącza tataraku.
Wykonanie:
Z wody i cukru sporządzić syrop, dobrze wyszumować i wymieszać z sokiem jagodowym. Powoli wlać spirytus, dobrze wymieszać.
Wlać do gąsiorka i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 miesiące. Następnie przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na co najmniej 3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz